Nem flytning til drømmehus

Et er at bygge nok landets mest karakteristiske hus, et andet er at få orden på indboet både før og efter flytningen.

Mette og Erling behøver ikke at haste med at få al indboet ind i deres pragtfulde hus på én gang. For det hele ligger tørt og sikkert i to Boxit-flyttecontainere, som ikke afhentes før ægteparret stille og roligt har fyldt husets forskellige rum op.

I mange år har de to fynboere, ægteparret Mette Skov Hanfgarn og Erling Vilstrup fra Hersom ved Viborg haft en drøm om at flytte tilbage til Fyn, når de begge var færdige på arbejdsmarkedet. Og den drøm har de stædigt holdt fast ved. Så for nogle år siden tog de til Fyn og fandt en dejlig naturgrund ved Faaborg, og besluttede, at her ville de bygge et helt unikt og anderledes hus, nemlig et såkaldt Dome-hus.

Byggeriet gik i gang for et par år siden, og er så langt fremme, at Mette og Erling nu (den 26. februar i år) er flyttet ned til deres drømmebolig, så de kan få den gjort færdig indvendig.

BOXIT Flyttecontainer

- Byggeriet gik planmæssigt, og det samme gjorde flytningen. Vi lejede to såkaldte Boxit-flyttecontainere, som ankom14 dage før selve flyttedagen. For så havde vi tid til stille og roligt at pakke de forskellige ting ned. De ting, der ikke tåler kondens, kom i den isolerede container, mens de mere hårdføre ting kom i den almindelige container. Så blev containerne kørt til Faaborg, hvor de bliver stående, mens vi i ro og mag får bygget færdigt, og fyldt de forskellige rum op i huset, fortæller Erling Vilstrup, og fortsætter:

- I så stor en omvæltning, som vi har været igennem med at stoppe på arbejdsmarkedet, sælge hus og ikke mindst bygge nyt, var selve flytningen, takket være containerne, dejligt stressfrit.

Med sit kuppelformede tag med store karnapper og vinduer minder Dome-huset nærmest om et Hobbithus fra filmen Ringenes Herre. Det usædvanlige design er dog ikke bare til pynt, men har mange fordele frem for et traditionelt kassehus. Der er 30 % mindre overflade for samme boligareal - og dermed 30 % mindre varmeudstråling, og indeluften kan frit cirkulere rundt i halvkuglen. Al isolering er i øvrigt i rene naturmaterialer.